Login

Register

Login

Register

Bent u een judoka, een beginneling of heeft u gewoon interesse in de sport? Dan zou het kunnen zijn dat het bandensysteem voor judopakken nog niet helemaal duidelijk voor u is. Ippontime.nl helpt u hier graag bij door een overzicht te geven met de daarbij behorende uitleg, waar u altijd op terug kan kijken als u noge even wilt weten hoe het precies zat.

Voor elk niveau die u kan bereiken in de sport Judo , wordt er eerst een examen afgelegd. Als u dit examen haalt krijgt u een nieuwe band en komt u een stapje hogerop. Het behalen van een band is  hetzelfde als het behalen van een classificatie die  de  gevorderdheid van de judoka aangeeft. Hoe donkerder de kleur hoe beter de judoka.

Natuurlijk streeft iedereen naar de  zwarte band. Veel mensen denken ook dat de zwarte band het hoogste niveau is, maar daar stopt het niet. Daarna heeft u nog meer niveau’s en kunt u nog verder groeien.

We kunnen de gradaties in het bandensysteem onderscheiden in twee systemen:

 • Het japanse kyu-systeem
 • Het japanse dan-systeem

Het kyu-systeem

Het kyu-systeem is opgedeeld in verschillende gradaties die hieronder te zien zijn.

kyu-systeem

Hierbij begin je allereerst met de witte band. Je begint  dus bij nummer 6, de 6de kyu  oftewel Rok(u)-kyu. Door middel van trainingen en oefenwedstrijden doet u veel ervaring op waardoor u kan streven naar de gele band. De vaardigheidseisen voor de kyu graden verschillen per club/school, maar u moet er wel een aantal technieken beheersen wilt u hogerop komen. Ieder half jaar wordt er een examen afgenomen voor een nieuwe kyu-graad band. De examencommissie bestaat meestal uit vierde en vijfde dan-graden en zij hebben de taak om te beoordelen of je voldoet aan de eisen, die voor die graad gesteld zijn.

Onder de leeftijd van 12 jaar wordt er gebruik gemaakt van het slippensysteem. Kinderen onder de 12 jaar kunnen dus niet zomaar van de 6de kyu naar de 5de kyu.

Voordat u naar de gele band (5e kyu)  gaat moet u eerst deze slippen behalen:

 1. witte band met een gele slip
 2. witte band met een oranje slip
 3. witte band met een groene slip
 4. witte band met een blauwe slip
 5. witte band met een bruine slip

 

witteband

Gele band

Heeft u alle slippen behaald dan kunt u jammer genoeg nog niet zomaar een gele band bemachtigen. Volgens de Nationale graduatiesysteem jeugdjudo is er een leeftijdsgrens. U moet minimaal tussen de 6 en 7 jaar zijn om een gele band te bemachtigen.

Tussen gele band naar oranje band (4e kyu) komen de volgende slippen:

  1. gele band met een oranje slip
  2. gele band met een groene slip
  3. gele band met een blauwe slip
  4. gele band met een bruine slip

geleband

Oranje band

Tussen oranje band naar groene band (3e kyu) komen de volgende slippen:

  1. oranje band met een groene slip
  2. oranje band met een blauwe slip
  3. oranje band met een bruine slip

orangeband

Groene band

Tussen groene band naar blauwe band (2e kyu) komen de volgende slippen:

  1. groene band met een blauwe slip
  2. groene band met een bruine slip

greenband

Blauwe band

Tussen blauwe band naar bruine band (1e kyu) komen de volgende slippen:

  1. blauwe band met een bruine slip

blauweband

Maar nu heeft u bruine band gehaald en u bent eerste kyu. Gefeliciteerd, maar u bent nog lang niet klaar. Uw reis naar de top is pas op de helft.

Het dan-systeem

Nadat alle kyu’s zijn behaald kunt uzelf verder bekwamen voor de eerste dan. Deze dan kunnen we vergelijken met graden. De hoogste graad is graad 11. Dan ontvangt u een brede witte band. De grondlegger van de judo Jigoro kano is in het bezit van de 11e  dan.

dansysteem

De zwarte band

De wachttijd tussen 1e kyu en 1e dan bedraagt minimaal een jaar. Hoe hogerop de dan hoe langer de wachttijd. Na het eerste dan examen krijgt u de zwarte band. Die zo algemeen bekend is. Deze band laat zien dat u een beginneling bent in het dan-systeem.

Een judoka moet voor zijn zwarte band een examen afleggen en aan wedstrijden meedoen waarin danpunten kunnen worden behaald. Bij 100 danpunten krijgt men vrijstelling voor kata. Alle kandidaten moeten hun vaardigheden bewijzen. Als u niet aan wedstrijden deelneemt krijgt u een zwarte band met witte lijnen.

In tegenstelling tot de kyu-examens die afgenomen worden door de judoclubs, worden de 1e t/m 3e dan-examens afgenomen door regionale examencommissies. Alleen 4e en 5e dan-examens worden afgenomen door landelijke examencommissies. De kandidaten van 4e of 5e dan worden beoordeeld door de meesters die 6e of hogere dan hebben. Zoals u ziet krijgt u voor de eerste 5 dans een zwarte band maar hoe hoger u komt, hoe meer strepen u op uw zwarte band krijgt.

zwarte-band

Na de 5de dan kunt u de 6de dan verkrijgen. Hierbij behoudt u de band u dezelfde band wanneer u wordt gepromoveerd tot 7de en 8de dan. Na de maar de 6de dan-band verloopt de beoordeling anders dan bij de vorige dangraden. Bij dangraden boven 6e dan worden meer op grond van verdiensten voor de judosport dan voor exceptionele bekwaamheid in het uitvoeren ervan toegekend.

witrodeband

Na de 6e dan kunt u de 9e en de 10de dan verkrijgen.

rode-band

De 10e dan is een speciale band die tot nu toe maar 18 personen op de hele wereld in beschikking hebben.

11e Dan

De hoogste dan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo na zijn dood: Jigaro Kani.  In principe kan iedereen deze band halen, maar in praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigaro Kani.

wittesuperbandband

 

Hieronder nogmaals een overzicht van alle banden onder elkaar:

complete-overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Door verder gebruik te maken van Ippontime.nl ga je akkoord met ons cookie beleid. Sluiten