Login

Register

Login

Register

Goed 8.9 uit 10

Ben je een judoka of een beginneling of ben je gewoon geïnteresseerd in de sport? Het zou kunnen dat het bandensysteem voor judopakken nog niet helemaal duidelijk voor je is. Ippontime.nl helpt je hier graag bij en daarom hebben we een overzicht gemaakt met de daarbij behorende uitleg.

Voor elk niveau dat je kunt bereiken in de sport judo wordt er eerst een examen afgelegd. Als je dit examen haalt, krijg je een nieuwe band en kom je dus een stapje hogerop. Het behalen van een band is hetzelfde als het behalen van een classificatie die de gevorderdheid van de judoka aangeeft. Hoe donkerder de kleur, hoe beter de judoka.

Natuurlijk streeft iedereen naar de zwarte band. Veel mensen denken dat de zwarte band het hoogste niveau is, maar daar stopt het niet. Er zijn namelijk nog meer niveau’s, dus nog meer mogelijkheden om verder te groeien.

We kunnen de gradaties in het bandensysteem onderscheiden in twee systemen:

 • Matsuru judo band wit

  De Matsuru band wit is een witte judoband van het merk Matsuru en wordt gebruikt om de jassen van judoka’s dicht te houden. Deze band is gemaakt van stevig …

  5.50
 • Matsuru judo band rood

  De Matsuru judoband rood is een rode judoband van het merk Matsuru en wordt gebruikt om de jassen van judoka’s dicht te houden. Deze band is gemaakt van stevig katoen …

  5.50 – 6.60
 • Matsuru judo band geel

  De Matsuru judoband geel is een gele judoband van het merk Matsuru en wordt gebruikt om de jassen van judoka’s dicht te houden. Deze band is gemaakt van stevig …

  5.50 – 6.60
 • Matsuru judo band oranje

  De Matsuru judoband oranje is een oranje judoband van het merk Matsuru en wordt gebruikt om de jassen van judoka’s dicht te houden. Deze band is gemaakt van stevig …

  5.50 – 6.60
 • Matsuru Judoband Groen

  De Matsuru judoband groen is een groene judoband van het merk Matsuru en wordt gebruikt om de jassen van judoka’s dicht te houden. Deze band is gemaakt van stevig …

  5.50 – 6.60
 • Matsuru Judoband Blauw

  De Matsuru judoband blauw is een blauwe judoband van het merk Matsuru en wordt gebruikt om de jassen van judoka’s dicht te houden. Deze band is gemaakt van stevig …

  5.00 – 6.00
 • Matsuru Judoband Bruin

  De Matsuru judoband bruin is een bruine judoband van het merk Matsuru en wordt gebruikt om de jassen van judoka’s dicht te houden. Deze band is gemaakt van stevig …

  5.50 – 6.60

Het kyu-systeem

Het kyu-systeem is opgedeeld in verschillende gradaties die hieronder te zien zijn.

kyu-systeem

Hierbij begin je allereerst met de witte band. Je begint bij nummer 6, de zesde kyu oftewel Rok(u)-kyu. Door middel van trainingen en oefenwedstrijden doe je veel ervaring op waardoor je kan streven naar de gele band. De vaardigheidseisen voor de kyu graden verschillen per club/school, maar je moet wel een aantal technieken beheersen wil je hogerop komen. Ieder half jaar wordt er een examen afgenomen voor een nieuwe kyu-graad band. De examencommissie bestaat meestal uit vierde en vijfde dan-graden en zij hebben de taak om te beoordelen of je voldoet aan de eisen die voor die graad gesteld zijn.

Onder de leeftijd van 12 jaar wordt er gebruik gemaakt van het slippensysteem. Kinderen onder de 12 jaar kunnen dus niet zomaar van de 6de kyu naar de 5de kyu.

Voordat u naar de gele band (5e kyu) gaat, moet je eerst deze slippen behalen:

 1. witte band met een gele slip
 2. witte band met een oranje slip
 3. witte band met een groene slip
 4. witte band met een blauwe slip
 5. witte band met een bruine slip

Gele band

Heb je alle slippen behaald, dan kun je jammer genoeg nog niet zomaar een gele band bemachtigen. Volgens het Nationaal Graduatiesysteem Jeugdjudo is er een leeftijdsgrens. Je moet minimaal tussen de 6 en 7 jaar zijn om een gele band te kunnen bemachtigen.

Tussen gele band naar oranje band (4e kyu) komen de volgende slippen:

  1. gele band met een oranje slip
  2. gele band met een groene slip
  3. gele band met een blauwe slip
  4. gele band met een bruine slip

Oranje band

Tussen oranje band naar groene band (3e kyu) komen de volgende slippen:

  1. oranje band met een groene slip
  2. oranje band met een blauwe slip
  3. oranje band met een bruine slip

Groene band

Tussen groene band naar blauwe band (2e kyu) komen de volgende slippen:

  1. groene band met een blauwe slip
  2. groene band met een bruine slip

Blauwe band

Tussen blauwe band naar bruine band (1e kyu) komen de volgende slippen:

  1. blauwe band met een bruine slip

 

Als je de bruine band hebt gehaald, ben je eerste kyu. Gefeliciteerd! … maar je bent nog lang niet klaar. Je reis naar de top is pas op de helft.

Het dan-systeem

Nadat alle kyu’s zijn behaald kun je jezelf verder bekwamen voor de eerste dan. Deze dan kunnen we vergelijken met graden. De hoogste graad is graad 11. Dan ontvang je een brede witte band. De grondlegger van de judo Jigoro kano is in het bezit van de 11e dan.

 

De zwarte band

De wachttijd tussen 1e kyu en 1e dan bedraagt minimaal een jaar. Hoe hogerop de dan, hoe langer de wachttijd. Na het eerste dan examen krijg je de welbekende zwarte band. Deze band laat zien dat je een beginneling bent in het dan-systeem.

Een judoka moet voor zijn zwarte band een examen afleggen en aan wedstrijden meedoen waarin danpunten kunnen worden behaald. Bij 100 danpunten krijgt men vrijstelling voor kata. Alle kandidaten moeten hun vaardigheden bewijzen. Als je niet aan wedstrijden deelneemt, krijg je een zwarte band met witte lijnen.

In tegenstelling tot de kyu-examens die afgenomen worden door de judoclubs worden de 1e t/m 3e dan-examens afgenomen door regionale examencommissies. Alleen 4e en 5e dan-examens worden afgenomen door landelijke examencommissies. De kandidaten van 4e of 5e dan worden beoordeeld door de meesters die 6e of hogere dan hebben. Zoals je ziet, krijg je voor de eerste 5 dans een zwarte band, maar hoe hoger je komt, hoe meer strepen je op je zwarte band krijgt.

 

Na de 5de dan kun je de 6de dan verkrijgen.

Na de 6e dan kun je de 9e en de 10de dan verkrijgen.

De 10e dan is een speciale band die tot nu toe maar 18 personen op de hele wereld in beschikking hebben.

11e Dan

De hoogste dan die we kennen, de 11e dan, is (na zijn dood) toegeschreven aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano.  In principe kan iedereen deze band halen, maar in de praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.

Hieronder nogmaals een overzicht van alle banden onder elkaar:

complete-overzicht

Door verder gebruik te maken van Ippontime.be ga je akkoord met ons cookie beleid.
Sluiten